Kuvagalleria

Dancers in Red

Tekniset tiedot

 • Merkki: Chevrolet El Camino, vm. -87
 • Moottori: 400 cid (6,5 l), remmiahdettu, automaatti vaihteet
 • Polttoaine: Puu, vaihtoehtoisesti bensiini
 • Polttoaineen kulutus: Puuta noin 40 kg / 100 km
 • Polttoainekustannus: 2 ?/100 km
 • Toimintamatka: Hieman yli 200 km/ tankillinen (mahd. ottaa nopeudesta riippuen 1300 km polttoaine mukaan)
 • Huippunopeus: yli 140 km/h
 • Oma paino ajokunnossa: ~ 2 000 kg
 • Kaasutinlaitteisto: Rakennettu 2007
 • Moottorin elektroninen ohjaus: Motec M800, sähköisesti ohjattu seoksen lamda-säätö, bensiinin ja puukaasun yhteiskäytön mahdollisuus, automaattinen kaasuttimen sytytys
 • Päästöt: Täyttää E4-normin katsastusmittauksessa puukaasulla

ekokortteli.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=x6168-5S9io

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Viimeisimmät

 • 13.1.2019 14:19Pääministeri Sipilä: Hallitus tukee Oulua kriisissäLue lisää »
 • 11.1.2019 18:48Pääministeri Sipilän lausunto Oulun seksuaalirikosepäilyihin liittyenLue lisää »
 • 31.12.2018 11:09Pääministeri Juha Sipilän uudenvuoden tervehdysLue lisää »

Blogin arkisto

Suomenmaa

Julkiseen terveydenhuoltoon tarvitaan uudistus eikä pelkkä muutos

Jaa |

Torstai 23.5.2013 klo 16:28 - Juha Sipilä


Monessa kunnassa ei pääse kohtuuajassa lääkäriin. Ongelmat tiedetään, mutta korjauskeinoista kiistellään. Varakkaille on ohituskaista yksityisiin palveluihin, mutta me kaikki lopulta tarvitsemme julkisia palveluja.

Kataisen hallitus on tehnyt sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta kohta kaksi vuotta. Viime viikon esitys piti olla suuri uudistus, mutta onko se uudistus, jota tarvitaan? Näyttää siltä, että tätä käytetään ensisijaisesti kuntarakennemuutoksen välineenä.

Hallitus tarjoaa isäntäkunta-orjakuntamallia, jonka mukaan esimerkiksi Oulu vastaisi laajan alueen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Kempeleellä tai Pudasjärvellä ei olisi oikeutta järjestää näitä palveluja, vaan ne olisi ostettava Oulusta. Kustannuksista saati säästöistä hallitus ei ole esittänyt mitään laskelmia. Lisäksi mallin perustuslaillisuutta joudutaan vielä huolellisesti arvioimaan.

Hallituksen mallissa ei myöskään puhuta mitään rahoituksesta, se ei selkiytä nykytilannetta, se ei tule kunnille halvemmaksi eikä se paranna palveluiden saatavuutta.  Etenkin erikoissairaanhoito on vaarassa pirstaloitua.

Suomalaiset ovat olleet ihmeen kärsivällisiä. Pitkä pinna on myös sairaanhoitajilla, lääkäreillä ja muulla hoitohenkilöstöllä. Töitä tehdään niukentuneilla resursseilla kovissa paineissa ja suuressa epätietoisuudessa tulevaisuudesta. Tilanne pitää saada nopeasti hallintaan. Erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto pitää rakentaa saumattomaksi kokonaisuudeksi niin, että kenenkään hoito ei kompastu lääkäripulaan, hallinnollisiin rajoihin tai byrokratiaan.

Keskusta tarjoaa kotikunta-maakuntamallin, joka perustuu kuntien tasa-arvoiseen yhteistyöhön. 

Vaativimpiin palveluihin tarvitaan maakunnallisia hartioita, niin kuin tähänkin saakka. Näin taataan kaikille yhtäläiset palvelut eri puolilla maata. Palvelujen käyttäjien ei tarvitse perehtyä rakenteisiin, se on meidän päättäjien tehtävä.

Peruspalvelut pitää olla lähtökohtaisesti kaikissa kunnissa ja erikoissairaanhoito maakuntakeskuksissa. Näin hyvää hoitoa saadaan järjestettyä kohtuuhinnalla, ja hoitotyön ammattilaisia riittää koko maahan. Rahoitusjärjestelmän uudistus on välttämätön. Tulevaisuudessa erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja yksityispalveluiden julkinen rahoitus pitää siis koota yhteen.

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti arvioi viime viikon Suomen Kuvalehden  (SK 19/2013) haastattelussa, että sote-linjaukset eivät riitä. Hänen mukaansa olisi useampia ratkaisuja sote-palveluiden järjestämiseksi kuntia laajemmalla tasolla. Hän toteaa: ”On sääli, että maakuntapohjainen malli, johon olisi helppoa sisällyttää suora demokratia ja perustuslaissa turvattu asukkaiden itsehallinto, on leimautunut yhden ainoan puolueen malliksi. Ruotsi on rakentanut hyvinvointiyhteiskuntansa juuri tällaisen mallin varaan."

Toivon, että Suomessa voitaisiin unohtaa puoluepoliittiset poterot näin tärkeässä asiassa. Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä tarvitsee ”tolokun” uudistuksen, ei monimutkaistavia muutoksia. Suomalaiset ansaitsevat tasa-arvoisen sosiaali- ja terveydenhuollon.

Julkaistu Kalevassa 15.5.2013

Avainsanat: terveydenhuolto