Kuvagalleria

Dancers in Red

Tekniset tiedot

 • Merkki: Chevrolet El Camino, vm. -87
 • Moottori: 400 cid (6,5 l), remmiahdettu, automaatti vaihteet
 • Polttoaine: Puu, vaihtoehtoisesti bensiini
 • Polttoaineen kulutus: Puuta noin 40 kg / 100 km
 • Polttoainekustannus: 2 ?/100 km
 • Toimintamatka: Hieman yli 200 km/ tankillinen (mahd. ottaa nopeudesta riippuen 1300 km polttoaine mukaan)
 • Huippunopeus: yli 140 km/h
 • Oma paino ajokunnossa: ~ 2 000 kg
 • Kaasutinlaitteisto: Rakennettu 2007
 • Moottorin elektroninen ohjaus: Motec M800, sähköisesti ohjattu seoksen lamda-säätö, bensiinin ja puukaasun yhteiskäytön mahdollisuus, automaattinen kaasuttimen sytytys
 • Päästöt: Täyttää E4-normin katsastusmittauksessa puukaasulla

ekokortteli.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=x6168-5S9io

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Viimeisimmät

 • 10.12.2018 11:17Pääministeri Juha Sipilän puhe Suomalaisia ilmastotekoja - Enemmän ja nopeammin-seminaarissaLue lisää »
 • 5.12.2018 15:45Pääministeri Juha Sipilän lausunto Oulun tapauksista Lue lisää »
 • 4.12.2018 14:05Pääministerin puhe Muistovuosi 1918 päätösseminaarissa 4.12.2018Lue lisää »

Blogin arkisto

Sotessa on vielä paljon tehtävää

Perjantai 9.1.2015 klo 17:12

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi joulukuussa. Puolueet pääsivät uudistuksesta historialliseen sopuun viime keväänä.

Esityksessä palveluiden järjestäminen ja tuottaminen erotetaan toisistaan. Järjestämisvastuu on viidellä sote-alueella ja tuottamisvastuu on 19 tuotantovastuualueella. Sote-alueen kuntayhtymä vastaa siitä, että sen alueella kuntien asukkaat ja muut palveluihin oikeutetut saavat tarvitsemansa palvelut. Tavoitteena on katkeamaton hoitoketju ja raja-aitojen vähentäminen. Näin ihmisten pompottelun pitäisi loppua.

Olin tänään vihkimässä Puolangalla uuden terveyskeskuksen. Kainuun maakuntakokeilun päätyttyä Puolanka on järjestänyt sote-palvelunsa Attendon kautta. Yhtiö vastaa palveluiden laadusta ja toimivuudesta, mutta lopullinen päätös- ja valvontavalta sote-asioissa on säilynyt kunnalla.

Puolankalaisia kiinnostikin tänään eniten, voiko nykyinen palveluntuotantomalli jatkua tulevaisuudessa. Nyt on tärkeää kerätä puolueetonta tietoa tämäntyyppisistä järjestelyistä. Mitkä ovat ulkoistamisen plussat ja miinukset? Tuottiko järjestely säästöjä ja paranivatko ruohonjuuritason palvelut kuntalaisille? Toivon, että Puolangan kokemuksista tehdään tutkimus jo tämän vuoden aikana tulevaisuuden päätöksentekoa varten.

Minun mielestäni nyt lainsäädäntövaiheessa oleva sote-uudistus ei estä tulevaisuudessakaan tällaisia palveluntuotantomalleja. Siitä ei vaan jatkossa päätetä Puolangan valtuustossa, vaan Kainuun tuotantovastuualueella.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on vielä paljon tehtävää. Järjestämislain toimeenpanon lisäksi meidän on uudistettava sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus sekä saatava tietojärjestelmät yhteensopiviksi. Ilman näitä kahta palikkaa uudistus jää vajavaiseksi.

Rahoituksessa on pyrittävä yksikanavaisuuteen. Tässä asiassa on uskallettava ottaa jättiläisen loikka kissan askelien sijaan.

Toinen tärkeä asia on potilastiedon liikkuminen. Tämän edellytys on taas yhtenäiset tietojärjestelmät ja standardit. Kunnollisten ja yhteensopivien tietojärjestelmien avulla terveyspalveluissa on saavutettavissa satojen miljoonien säästöt. Kansallinen palveluväylä mahdollistaa tällaisen kehityksen. Siihen on vain tartuttava ripeästi. Nyt tietojärjestelmien hankkiminen on liian hajanaista ja tehotonta.

 

Avainsanat: sote, tietojärjestelmät, rahoitus